Kínai energiák és a szépségápolás – A Young Beauty ötletgazdájával beszélgettünk

Young beauty blog interjú

Ma már annyiféle krém, arcpakolás, tonik és bőrradír létezik a piacon, hogy a legtöbbünk azt sem tudja melyiket válassza. Sokan a dizájnra, az árra, az összetevőkre esküsznek.

De ez miért lenne rossz dolog, hisz minél szebb, vagy drágább egy termék, valószínűleg annál jobb – gondolhatnánk? Nem járunk messze az igazságtól, de biztos, hogy a mi bőrünknek is a megfelelő a készítmény? A jól megválasztott termékekről és a Young Beauty megjelenéséről Magyarországon, a márka ötletgazdájával, Molnár Gabriellával beszélgettünk.

A taoizmus szerint, mely Kína legősibb vallása és filozófiai rendszere, a természet minden eleme – ezért testünk, azon belül bőrünk is – hozzárendelhető a yinhez és yanghoz, valamin az öt kínai elemhez (fa, fém, víz, föld, tűz). Ezek komplex egységet alkotnak. A kínai természettudósok a bőrt vizsgálva rájöttek melyek a test, főleg az arc yin-yang területei, mik azok jellemzői és betegségei. Ezek mellett pedig azt is felfedezték, hogy mi szükséges ahhoz, hogy megfelelően tudjuk ápolni az egyes területeket, illetve milyen gyógynövények használata gyakorol pozitív hatást az egyes bőrfelületekre.

A bőr állapotából, külleméből és tapintásából tehát következtethetünk arra, yin vagy yang bőrünk van az adott területen. A kínai bőrápolás az egyensúlyban hiszi a bőr szépségét és egészségét. Ha például az arc egy területén erős yin (pattanás, akné, hegesedés) hatások uralkodnak, az egyensúly visszaállítása érdekében yang hatású gyógynövényekkel kell kezelni.

Ez az egyensúlyra törekvő felfogás érintette meg leginkább Molnár Gabriellát, aki egy rövid ideig Kínában élt és megismerte az országot, az embereket, valamint közel került gondolkodásmódjukhoz, ősi, máig is rejtett vagy csak egyszerűen ismeretlen kultúrájukhoz és hagyományrendszereikhez. Az érdeklődésből idővel aztán több lett, mint egyszerű kíváncsiság, és komolyan elkezdett foglalkozni a keleti kultúrával, filozófiával, de leginkább az egészségápolással.

Ez a kifejezés a mi kultúránkban kicsit furcsának tűnhet, hiszen szépségápolásról már hallottunk, de az egészséget nem szoktuk ápolni, legalábbis nem olyan módon, mint a kínai orvoslásban szokás. A taoizmus tanai ugyanis úgy tartják, egészséget ápolni kell és megtartani, nem pedig a már megjelent betegségeket gyógyítani. Az ókori Kínában például kivégezték az udvari orvost, ha a császár megbetegedett, hisz az orvos feladata a megelőzés volt, nem pedig a gyógyítás.

Itt jöttem rá, hogy az egészség megőrzésének, ápolásának a legfontosabb alapelve, hogy mit viszünk be szervezetünkbe – mesélte a tapasztalatait Molnár Gabriella. Az étkezés rendszeressége, az ételek és a bevitt folyadék minősége, hőmérséklete, időpontja, valamint az éghajlat, korunk és a testünk működési ciklusainak figyelembevétele elengedhetetlen az egészség megtartásához.

És itt jön bőrünk egészsége a képbe, ugyanis nem elég csak a szervezetünkre, mint nagy egészre gondolnunk. Bőrünk táplálása; vagyis a számára fontos tápanyagok bevitele, azok időpontja, nedvességtartalma, valamint az éghajlat, a korunk és működési ciklusainak figyelembevétele ugyanúgy elengedhetetlen a tiszta, fiatalos, sugárzó bőr elérése érdekében.

A yin-yang szépségápolás a bőrt egy különálló szervezetnek tekinti és annak energia áramlását elemzi. Ezek az energiák: a yin energia és a yang energia. Az, hogy bőrünk egyes területein yin vagy yang uralkodik, azt megmutatja bőrünk állapota.

Értesülni szeretnék

az újdonságokról, akciókról és hasznos tartalmakról!

E-mail cím nem megfelelő
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Az e-mail címed megadása után küldünk egy kuponkódot, mellyel a vásárláskor igényelheted az ajándékod! Egy e-mail címmel csak egy ajándék igényelhető.